20 Ocak 2008 Pazar

Coğrafya

İlçe, Ege Bölgesinde yer alır. İlçenin yüzölçümü 221.261 hektardır. Afyonkarahisar' a 66.6 Km, Eskişehir' e 110 km, İzmir' e 378 Km, Ankara' ya 195 km olup Konya' ya ise 195 km uzaklıktadır. Kuzeyde Eskişehir’e Bağlı Çifteler ve Han, doğuda Konya iline bağlı Yunak ve Çeltik ilçesi ile Eskişehir iline bağlı Sivrihisar, güney tarafında Afyon iline bağlı Bolvadin ve Sultandağ, batısında Afyonkarahisar iline bağlı Bayat ilçesiyle komşudur.

Yer şekilleri
Genel olarak İlçe düz bir yapıya sahiptir. Kuzey ve doğusunda oldukça geniş ovalar yer almaktadır.
İlçeyi güneyde Emirdağları çevreler. Emirdağlarının en yüksek tepesi olan Emirdede Tepesinde yükseklik 2.295 m. ulaşır.
İlçenin Kuzeyinde bulunan Adaçal Tepesinin (1.259 m.) eteğinde ve çukur bir arazide kurulan Emirdağ’ ın deniz seviyesinden yüksekliği de 983 m. dir.

İklim
Ege Bölgesinin uç kısmında kalan İlçede İç Anadolu Bölgesine yakın olması nedeni ile daha çok karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir. Yıllık yağış miktarı 482,6 mm dir. Yıllık en yüksek kar örtüsü 85 cm' dir. Ortalama karla kaplı olduğu gün sayısı 42' dir. En düşük ısı -10, En yüksek ısı ise 37.6 dır.

Bitki Örtüsü
İlçenin üzerinde bulunduğu alanlar 6. sınıf topraklar olup, bitki örtüsü bakımından fakirdir. İlçenin yüzölçümü 2.213 Km2 dir. Bu arazinin 129.347 hektarı ekilebilir arazi, 48.301 hektarı ekime elverişli değildir. 32.494 hektarı ormanlık ve fundalık, 11.119 hektarı çayır ve meradır. Ekilebilir arazinin 20.409 hektarı sulanmaktadır, geriye kalan ekilebilir arazinin 108.938 hektarında ise sulama imkanı yaratılabilir.
Hububat üretiminde Arpa, Buğday ve Şeker Pancarı ön sıraları almaktadır. Son yıllarda çiftçiler tarafından yonca üretimine de ağırlık verilmeye başlamıştır.
Hayvancılık halkımızın ana geçim kaynaklarından biridir. Mera ve besi hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Emirdağ yaylalarının hayvancılık yönünden önemi büyüktür. Merkez ve civar köylerden yaz aylarında hayvancılıkla uğraşanlar yaylaya çıkarlar.

Akarsuları
İlçeye bağlı Hamzahacılı Köyü hudutlarından çıkan ve Sakarya nehrini besleyen Pınarbaşı suyu önem arz etmektedir. Bunun yanında Yarıkkaya Köyünde çıkan fazla önemi olmayan Yarıkkaya suyunu da sayabiliriz. Emirdağ ovası yeraltı suyu bakımından zengindir. Hamzahacılı Köyünden çıkan Pınarbaşı suyu ile altı köyün arazisi sulanmaktadır.