28 Ocak 2008 Pazartesi

Genel Bilgiler

lçemiz Afyon'a 132 km mesafede düz alanda kurulmuştur.Afyon-Denizli karayolu üzerinde olmakla birlikte Dinar-Dazkırı ilçeleri arasında bulunmaktadır.İlçemiz ilk yıllarda Sandıklı kazasına bağlı iken Dazkırı Nahiyesinin İlçe olmasıyla Dazkırı ya bağlanmış, 1991 yılında ilçe statüsüne geçmiştir.

Çevre höyüklerde bulunan parçalardan tarihinin Lidyalilara kadar uzandigi anlaşılmaktadır. Bugün ilçemizde Koca höyük ve Küçük höyük diye bilinen iki höyük ile Öküzviran ve Kocaviran isminde iki örenyatagi vardir.

Hititler, Yeni Hitit devrinde Suppiluliuam (MÖ.1380-1345) zamaninda Ege'den Akdeniz'in dogu kiyilarina kadar uzanmis ve Ön Asya'nin en güçlü imparatorlugunu kurmuslardir.
Evciler ilçesinin, MIRA KUVALYA KRALLIGI'nin yikilisindan sonra Seha Irmagi Kralligi'na katildigi ve bu kralligin elinde çok kisa bir süre (40-50 yil) kaldigi söylenmektedir.
Yörede Lidyalilar, Hititler, Frigler, Persler, Helenler, Romalilar, Bizanslilar, Selçuklular ve Osmanlilar yasamislardir. Önemli tarihî bulgular ve kalintilar, mezar, Terra, Codta ve lâhit gibidir.

İlçenin kurucularının göçmen bir kabile olduğu sanılmaktadır.Göçmen Kabilenin şimdiki Bozdağ sırtlarına yerleştiği buradan hayvanlarını otlatmak için şimdiki Kocagöl civarına geldikleri öğrenilmektedir.Yerleşik hayatın Türk toplumuna girmesiyle birlikte göçebelerinin bu mevkiye ev yaparak yerleşik hayata geçişleri sağlanmıştır.Ev yapan kişiler akşamları bozdağ sırtlarına gitmekte gündüzleri ovada ev yapmaktadır.Akşam dönüşlerde bunları gören çevredeki diğer insanlar ; diye konuşmaktadır. Rivayetlere göre ilçemizin ismi buradan gelmektedir.

İlçemiz Ege bölgesinin İç Bati Anadolu ile Göller Bölgesi arasında yer alır. Bir başka deyişle; İç Anadolu yaylasının Ege kıyılarına açılan bölgesindedir.

Ilçe, Evciler ovasının orta kısmında kurulmuş olup, bu düzlük saha kuzey kısmına doğru yükselmektedir. Ovanın kuzey kenarı Bozdağ tepeleri ile çevrilmişdir. Ovanın batısında Maymun Dağı, kuzey doğusunda ise Büyük Menderes, Işıklı Barajı ve Akdağ bulunmaktadır.

İlçemiz, kuzeyden Denizli'nin Çivril (40 km), doğudan Dinar(26 km), güney batıdan Dazkırı(21 km) ilçeleriyle komşudur. Deniz seviyesinden yüksekliği 981 m' dir.

İlçemizde genellikle karasal iklim görülür. Fakat Işıklı Barajı ile Acıgöl'ün iklimi biraz daha yumuşattığı bilinmektedir.
İlçemize ulaşım hem karayolu, hem de demiryolu ile yapılmaktadır.

İlçemiz jeolojik olarak çok hafif meyilli bir morfoloji göstermektedir.İlçemiz 1. derece deprem kuşağında olmakla birlikte yüzyıllar içerisinde büyük depremler geçirmiştir.

İlçemizin 2000 genel nüfus sayımına göre nüfusu 9.486'dir. Bunun 5.139'u ilçe merkezinde yaşamaktadır. Yüzölçümü ise 235 km²'dir.

İlçemizde 5 ilkögretim okulu, 1 ortaögretim okulu bulunmaktadır. 4 adet ilkögretim okulunda taşımalı sistem uygulanmaktadır.
Toplam 1166 öğrenciye 76 öğretmenle eğitim verilmektedir. İlçede okuryazarlık oranı % 98-%100'dür.

İlçemizdeki 2 Sağlık Ocağı, 1 Sağlık Eviyle halkımıza sağlık hizmeti verilmektedir.

İlçemizde, faaliyet gösteren 2 spor kulübü olup, 1 semt sahası bulunmaktadır.

İlçemiz, bitki örtüsü bakımından çok zayıftır. Koruların dışında orman yoktur. Bütün bos alanlar ekilidir. Nadas sistemi uygulanır.

İlçemiz ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Küçük höyük ve Büyük höyük civarında sulu tarım, diğer alanlarda ise kuru tarım yapılmaktadır. En çok yetiştirilen tarım ürünleri buğday, arpa, susam, haşhaş, ayçiçeği ve şeker pancarıdır. Sebze ve meyvecilik gelişmemiştir. Çünkü toprağın yarim metre derinliğinden sonra başlayan "kist" ağaçların gelişmesini engellemekte ve iki sene sonra kurutmaktadır.

Evcilerde ticarî amaçlı olarak süt üreticiliği, tavukçuluk, az da olsa küçükbaş hayvancılığı yapılmaktadır. İlçede 1 adet süt ve süt mamülleri işleyen 50 ton süt isleme kapasiteli mandıra ile 1 adet 10 ton/gün kapasiteli süt toplama merkezi bulunmaktadır. Ayrica 1 adet 20 ton/gün kapasiteli un fabrikası bulunmaktadır.

İlçemiz ve ilçemize bağlı köy, kasabalarda Belçika, Almanya, İsviçre, Fransa ve Avusturya gb. Avrupa ülkelerinde çalışan kayda değer sayıda isçi ailesi bulunmaktadır.