20 Ocak 2008 Pazar

Turistik Yerler

Tarihi oldukça eski olan İscehisar ilçesinde ROMA, HİTİT, FRİG, TÜRK - İSLAM dönemlerine ait pek çok eser bulunmaktadır. Bu dönemlere ait eserlerin bir kısmı tahrip olmakta birlikte önemli bir bölümü de zamana karşı direnerek günümüze kadar ulaşmıştır. Tarihi eserlerin yanı sıra , ilçenin doğal kaynaklar açısından da önemli bir yeri vardır. Seydiler kasabası yakınlarındaki peribacaları, yine bu kasabadan başlayan fay hattı boyunca uzanan çeşitli kaya tipleri, bu kayalarda oyularak yapılan tapınaklar, mezar odaları da görülmeye değer yerlerdir.

İSCEHİSAR'IN KURULUŞ TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE KADAR ULASAN TARİHİ VE TURİSTİK ESERLERDEN BAZILARI ŞUNLARDIR:

GİRESUNLULAR ŞEHİTLİĞİ: Giresun' lular Şehitliği ilçemize bağlı doğanlar köyü sınırları içindedir. Dedesivri mevkisinde inşa edilmiştir. Giresun ve yöresinden gelen gönüllülerin şehit olmasından dolayı GİRESUNLULAR ŞEHİTLİĞİ denilmektedir. Ülkemizi işgal eden yunan ordusu , ilçemiz karaağaç ve doğanlar köyü sınırları içinde Kabaçkıran, ve Dedesivri mevkilerinde mevzilenmişlerdi. 47. alaya Topal Osman komuta etmektedir. 47. alay 26 Ağustos 1922' de gece Saat 02.30 da başlayıp 36 saat süren taarruzda Yunan ordusunu Sivritepe'den atmıştır. Bu muhaberede 14 Giresun'lu şehit olmuştur. Ahmet Halis Asal'ın teşebbüsü ve Giresun belediye başkanı emekli general Dr. Ali Rıza Erken, Afyon valisi Ahmet Balkan ile batı menzil komutanlığının yardımları ile 1967 yılında Şehitlik inşa edilmiş olup, büyük taarruz ve Başkumandanlık Meydan Muharebesiyle ilgili olduğu için , Doğanlar köyündeki Giresun'lular Şehitliğinde her yıl ağustos ayında devlet töreni yapılır.

KIRKKAVAK: İlçemiz Kavak Mahallesinde , Merkez İscehisar İlköğretim okulunun arka kısmında kalmaktadır. Etrafı taş duvarla çevrili olup, merkez 3 nolu sağlık ocağı Kırkkavak içinde kalmaktadır. Rivayete göre horasan erlerinden bir mürşid ve ailesinin mezarı vardır. İscehisar halkı düğünlerde, gençleri askere uğurlarken mutlaka Kırkkavak ziyaretinde bulunur ve burada dua ederler. Şehitliğinde her yıl Ağustos ayında devlet töreni yapılmaktadır.

KIRKİNLER: Afyon-Ankara karayolunun Köroğlu beli çıkışının sol tarafındadır. Tabii yapısı volkanik tüf kayası olan Kırkinler üç katlıdır. Birinci katta kübele kabartması, üçgen alınlıklı bir Frig mabedi, ikinci katta birbirine bağlı odalar ve sapel mezarlar, üçüncü katta ise mezar odaları, su ve adak kuyuları, su yolları ve kürsü yer almaktadır.

HİTİT MEZARLIĞI: Seydiler kasabasının batısında bulunan yanarlar mahallesinde bulunmaktadır.

ÇATALKAYALAR: Afyon-Ankara karayolunun 33. km'sindeki sit alanındadır. Yapıları volkanik tüf olan ağız kısımları asfalta (Doğuya) açık yarım ay formunda dizilmiş 6 kaya kütlesinden oluşur. Kuzeyden itibaren , Kırkinler kayası, Aşağı Çatalkaya, Yukarı Çatalkaya, Menevşelikaya ve kızılkaya olarak sıralanmıştır.

KOCAKÖPRÜ: İlçe merkezinde, İscehisar Çayı üzerinde bulunmaktadır. M.Ö.320 yıllarında Makedonyalılar tarafından yapıldığı söylenmektedir. 1994 yılında eski özelliği korunarak resterasyonu yapılmıştır.

MANDIRA ÇEŞMELERİ: İscehisar ile Gebeceler kasabası arasında Bahçecik köyü yakınlarındaki Mandıra Çeşmeleri köyün harman yerindedir. Dikili mermer direkleri ile oyulmuş vaftiz havuzu bulunmaktadır.

TARİHİ MERMER SÜTUN VE DİREKLER: İlçemizde eski çağlarda Şuhut valisi Dokimas tarafından Dokimeo şehrinde işlenen ve o dönemin tarihi izlerini taşıyan mermer direk ve sütunlar ilçemiz merkezinin giriş ve çıkış güzergahı ile park alanında sergilenmektedir.

MALYA-MALA: Gökçeyayla köyünde bulunmuştur. Bir kilise örenidir. Mozaik döşemeli bir salon üzerinde sunak, apollon için dua taşıda bulunan bu yer Mala veya Malya olarak anılır.

SELİMİYE MEZAR ODALARI: Klasik dönemlere ait olan bu mezar odalarının 10-12 mezarlık odaları bulunur. Bu odaların ön yüzleri birer ev görümündedir. Odaların içinde mezarlar, kabartma, oyma yazı ve şekiller ile direkler bulunur.

MESİRE YERLERİ: İlçe merkezinin kuzeyindeki ormanlık sahalardır. Bu sahalar, piknik yapmaya ve avcılığa oldukça müsaidtir. Seyitler barajı gölü çevresi, Köroğlu dağları ormanlık sahaları ile Acısu mevkii ve ilçe merkezine yakın Kavaklık parkı piknik ve dinlenme yerleridir.

TÜRBE VE YATIRLAR: İlçeye bağlı Doğanlar köyündeki Dede Sivri denilen tepedeki Giresunlular Şehitliği , Seydiler Kasabasındaki Hasan-ı Basri ile arkadaşları, Koru Dede ve Çoban Dede yatırları, ilçe merkezindeki Kırkkavak'taki Hasan Hüseyin Hazretlerine ve arkadaşlarına ait yatırlar, Işık Dede yatırı , Erenler yatırı ve Güzelim yatırları önemli ziyaret yerleridir .