14 Mart 2009 Cumartesi

Süleyman Gönçer


(1899-1980 )

Müzeci, Araştırmacı Yazar. Afyon Karahisar İline bağlı İscehisar Bucağı’nın Çukur Mahallesinde dünyaya gelmiştir. Afyon’da ilkokulu bitirdikten sonra Afyon İdadi’sine girmiş, Rüştiye bölümünü bitirdiği sırada yeni açılan Darül-muallim’e (Öğretmen okulu) 1915’te girmiş, 1919’da da bitirmiştir. Aynı yıl Bolvadin İlçesi Numune İlkokuluna atanmıştır. Ardından Bayat Bucağı, Sincanlı ve Taskırı (Polatlı) okullarında öğretmenlik yapmıştır.

İstiklal Savaşından sonra Afyon Merkez Rehberi İrfan ve Namık Kemal İlkokullarında öğretmenlik görevini sürdürmüştür. Bu arada Afyon’un tarihi, coğrafyası ve folkloru ile ilgilenerek 1928 yılında bu konudaki araştırmalarına başlamıştır. Afyon’da Eski Eserleri Sevenler Derneği başkanı olmuş, orada bir depo kurarak çevreden topladığı eserleri bir araya getirmiştir. Afyon İmaret medresesinde müze kurulması için 1931 yılında buraya atanmıştır. Taş medreseyi bir yandan müzeye elverişli hale getirirken onarımını yaptırmış, bir yandan da eser toplamıştır.

Bu müze bugünkü Afyon müzesinin temelini oluşturmuştur. Afyon ile ilgili araştırmalarını Taşpınar, Tarih Araştırmaları, Folklor ve Tarih dergilerinde yazmıştır. Afyon Turizm Derneği Başkanı iken il kez Afyon Zafer Haftasını düzenlemiş, Afyon’un turistik kılavuzlarını hazırlamış, müzeyi tanıtan broşürler yayınlamıştır. 32 yıl süren müze müdürlüğü görevinden sonra 1963 yılında emekli olmuştur. Afyon İli Tarihi adlı 2 ciltlik eseri bugün Afyon tarihi konusunda ana kaynaktır.