24 Ocak 2008 Perşembe

Akın Önen

1940 Dinar doğumlu. İlk ve Orta öğrenimimi Afyon´da yaptı. Ankara´da tamamladı. Askerliğini, 1960 sonrası Yedeksubay Öğretmen olarak Hayrabolu´nun Yoğunbağ köyünde ilkokul öğretmeni olarak yaptı. Askerlik sonrası Kredi ve Yurtlar Kurumu Ankara Bölge Müdürlüğünde memuriyete başladı. 1965´te Zirai Donatım Kurumuna geçerek Antalya´ya gitti. Aynı yıl TRT Antalya Radyosunda açılan spikerlik sınavını kazanıp spiker oldu. 1974 yılına kadar sırasıyla Antalya Radyosu, Ankara Radyosu, İzmir Radyolarında çalıştı ve TRT Haber Merkezinde Haber ve Spor programı sunuculuğu yaptı. Antalya´da telgraf şeridinden haber okuyan ilk TRT spikeri.
1977-1984 arasında Antalya Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevi ile birlikte Antalya Sanat Şenliği ve Altın Portakal Film Festivalinin Yöneticiliğini yürüttü. 1984 yılında, emekliliğe ayrıldı.
1978-1981 arasında, Cumhuriyet Gazetesi Antalya temsilciliği ve Anadolu Ajansı muhabirliği görevlerini de üstlendi. Antalyaspor Kulübü adına çıkan gazetenin editörlüğünü yaptı
1994-1997 Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksek Okulunda etkin konuşma eğitmenliği yaptı.
1999 yılında 8 ay süreyle "Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı ve Antalya Festivali Yöneticiliği görevini yürüttü.
Bu arada bir yerel TV´de "Kanal VİP"te (VTV) tartışma programları düzenledi ve güncel yorum sundu. Ayrıca İsmail Baha Sürelsan Konservatuarı´nda ve Antalya Halk Eğitim Merkezinde, Diksiyon ve Etkili Konuşma dersleri verdi. Replik Diksiyon Eğitim Merkezi´ndeki eğitmenliği sürüyor. Evli, biri kız, biri erkek iki çocuğu ve iki torunu var.
Türkçenin sesletim yönünün eğitimini içeren Türkçe´yi Türkçe Konuşmak" adında bir kitabı var. Altın Portakal´ın kırk yılı ve Antalya Ulusal Yükseliş Anıtı adlı iki araştırmalarla Antalya Gazeteciler Cemiyetinin 2003 yılı "Araştırma-İnceleme" ödülünü kazandı. Yerel gazetelerde ve ANAFİLYA dergisinde güncel yazılar yazıyor. __________________