19 Ocak 2008 Cumartesi

Ekonomi

HAYVANCILIK
Ülkemizin genelinde olduğu gibi, ilçemizin de genel geçim kaynaklarından birisi ve en önemlisi hayvancılıktır. Özellikle ilçemizin doğu ve güney taraflarının dağlık olması ve ilçeye bağlı 13 köyden 9'unun bu kesimlerde olması keza orman ve dağ eteklerinde olması bu köylerde koyun ve keçi yetiştiriciliği, diğer köyler ile ilçe merkezinde ise büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ile yumurta tavukçuluğu daha fazla gelişme göstermiştir.
İlçemizde tarımın gelişmesi özellikle tarımsal amaçlı kooperatifler sayesinde sağlanmıştır. Bu cümleden olarak ilçemiz ve köylerinde faal olarak 5, kurulmuş ancak işlevine başlamamış 4 adet tarımsal sulama kooperatifi, 4 adet ise tarımsal kalkınma kooperatifi ki bunlar, tavukçuluk, gülcülük, sütçülük ile ilgili olarak faaliyette bulunmaktadır.
Adı geçen sütçülük kooperatifi sayesinde ilçe merkezi ile köylerde süt inekçiliği başlamış, bu kooperatiflerin İlçe Tarım Müdürlüğü ile yapılan işbirliği neticesinde yüksek verimli kültür ırkı damızlık hayvanlar gerek dış piyasadan ithal edilerek ve gerekse iç piyasadan temin edilerek dağılıp gelişmeye yardımcı olunmuştur.


TAVUKÇULUK
İlçemiz itibariyle yumurta tavukçuluğu çok gelişmiştir. İlçe merkezinde ve bazı köylerde birinci derecede geçim kaynağı olmuştur. İlçe merkezi ve birkaç köy hariç köylerin arazilerinin yetersiz ve verimsiz olması alternatif geçim alanlarının yetersizliği, tavukçuluk kooperatifinin olumlu katkıları sayesinde yumurta tavukçuluğu her türlü güçlükler, zaman zaman krizler yaşanmasına rağmen birinci derecede gelir kaynağı olmasını sürdürmektedir.
İlçemizin bugünkü ekonomik faaliyetlerinin büyük bir kısmını yumurta tavukçuluğu ve bununla ilgili çalışmalardan sağlanır. Tavukçuluğu olmayan bir Başmakçı düşünmek mümkün değildir. İlçe itibariyle yumurta tavuğu yetiştirmeye uygun çoğu modern yapıda 920.000 adet kapasiteli tavuk kümesi mevcuttur.
Başmakçı yumurta üreticilerince çevresi ile beraber Türkiye yumurta piyasasına haftada yaklaşık 3.700.000 adet yumurta sürülmektedir. İlçemiz özellikle Başmakçı 2 Nolu Tarımsal Kalkınma (Tavukçuluk) Kooperatifinin faaliyetlerinden dolayı yurdumuzun yumurta fiyatlarının belirlendiği merkez konumundadır. Ülkemizdeki haftalık yumurta fiyatları kooperatifimizdeki oluşan fiyatlara göre belirlenir.


ARICILIK
İlçemiz ve köylerinde yaklaşık 345 adet fenni, 20 adet ilkel tip olmak üzere 365 kovan arıcılık kapasitesi bulunmaktadır. İlçemizde 4 çiftçi tarafından gezici arıcılık, diğer çiftçilerce mahallinde yapılmaktadır. Az miktarda arı ailesi bulunan çiftçiler son zamanlardaki hastalık ve zararlılar için gerekli önlemleri almadıklarından yağışların düzensiz ve az oluşu yerli floranın yetersiz geldiğinden arı ailesi sayısı azalmaktadır. Arıcılıkla uğraşan çiftçilere İlçe Tarım Müdürlüğü elemanlarınca gerekli teknik bilgi yardımı yapılmaktadır. Bu yıl itibari ile mevcut arı kovanlarından yaklaşık 3 ton civarında bal alınmıştır.


SERACILIK
İlçemiz merkez ve köylerinde yaklaşık 25 dekarlık alanda örtü altı sebzeciliği yapılmaktadır. Bu sahanın yaklaşık yarısı demir, diğer yarısı da ahşap iskeletlidir, beşik çatı şeklinde yapılan seralarda ısıtmasız olarak üretim yapılmaktadır.
Mevcut seralarda salatalık, marul, taze soğan, domates, taze fasulye, patlıcan, kabak ve maydanoz gibi sebzelerin üretimi yapılmaktadır. Seralarda yapılan üretim verim yönünden açık alan şartlarına göre 8-10 kat fazla ve daha kaliteli ürün elde edilmektedir.


GÜLCÜLÜK
İlçemiz ve köylerinde önemli geçim kaynaklarından birisi de yağ gülü yetiştiriciliğidir. İlçemiz ve köylerinde yaklaşık 1.500 dekarlık gül bahçelerinde yılda yaklaşık 300-420 ton gül çiçeği üretilir.
Bazı sektörlerde olduğu gibi gülyağı sektöründe de elde edilen ürünlerin satımı genellikle dış piyasaya yöneliktir. Bundan başka gül çiçeğinin üretim ve hasat aşamalarında da sorunlar bulunmaktadır. Bunların yanında gül bahçelerinin ekseriyeti kıraç arazilerde bulunduğundan son yıllardaki yağışların azlığı ve düzensizliği diğer sorunlarla birleştiğinde gül sahalarında önemli azalmalara sebep olmuştur.


HALICILIK
İlçemiz merkez ve köylerinde halı dokumacılığı mazisi çok eskilere dayanmakta olup, önemli bir geçim kaynağıdır. Halı dokumacılığı genelde ücret karşılığında bir kısmı da kendi hesabına dokuyup pazarlamak şeklinde yapılmaktadır.